Μουσική Τεχνολογία για Παιδιά ! 

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μουσική τεχνολογία είναι προσβάσιμη στα παιδιά! Η διδασκαλία είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε με απλά βήματα να βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν, εκτιμήσουν και πάνω απ’ όλα να απολαύσουν τη σύνθεση μουσικής μέσω των πιο πρόσφατων τεχνολογιών!

 

Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-13 και έχει σχεδιαστεί σε βαθμίδες 1 έως 8 με βάση την ηλικία αλλά και τις πρότερες γνώσεις των παιδιών (π.χ. γνώση μουσικών οργάνων, υπολογιστών κλπ.). Ξεκινώντας με τα προκαταρκτικά έως και την πλήρη γνώση και χρήση των πρόσφατων μουσικών τεχνολογιών/προγραμμάτων σε διάφορα μουσικά είδη ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να συνθέτουν αυτόνομα και αποτελεσματικά τις μουσικές τους ιδέες, κομμάτια, τραγούδια κλπ! 

 

Τα παιδιά προοδεύοντας μαθαίνουν την μουσική θεωρία που χρειάζονται για να ενισχύσουν την μουσική τους αντίληψη, την ικανότητά τους να συνθέτουν αλλά και να εκτελούν καλύτερα τα μουσικά κομμάτια που τα ίδια συνθέτουν. Θα διδαχτούν πώς να δημιουργούν και να αναπτύσσουν αποτελεσματικά τις ιδέες τους, να χειρίζονται τα “πλήκτρα” (μίντι-κίμπορντ / συνθεσάιζερ), να χειρίζονται μοντέρνα αλλά και “κλασικά” μουσικά όργανα και να συνθέτουν χρησιμοποιώντας πολλαπλές γραμμές αλλά και ηχοχρώματα!

 

Για την εγγραφή στο τμήμα μουσικής τεχνολογίας ΔΕΝ είναι απαραίτητη η πρότερη γνώση κάποιου μουσικού οργάνου ή υπολογιστών. Το τμήμα είναι έτσι δομημένο ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν από την αρχή την χρήση της μουσικής τεχνολογίας απλά και με σκοπό την μουσική δημιουργία. Χρησιμοποιούν αρχικά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ως “μουσικό όργανο” μιας και έτσι μεταδίδουν μουσικές πληροφορίες (μίντι) και συνθέτουν τις πρώτες τους μουσικές ιδέες μέσω μουσικών προγραμμάτων στον υπολογιστή, τις οποίες και παίρνουν σπίτι σε μορφή mp3 ή και CD! Αργότερα μαθαίνουν να χειρίζονται τα “πλήκτρα” για πιο ολοκληρωμένες παιχτικά και ενορχηστρωτικά μουσικές συνθέσεις. Το τμήμα έχει 5 ενότητες από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ανάλογα με το τι τα ενδιαφέρει να μάθουν και να επικεντρωθούν ανά τρίμηνο. Βεβαίως μετά το πέρας της μίας ενότητας μπορούν να επιλέξουν μια άλλη η και να συνεχίσουν την ίδια σε πιο προχωρημένο επίπεδο!

 

Ενότητες :  

 

η) Τραγούδι/Μουσική - Γράψε και ηχογράφησε τα δικά σου τραγούδια/κομμάτια στο είδος μουσικής που σου αρέσει - Pop, Rock, Hip-Hop, Dance, Heavy Metal κλπ! Με “μίντι” όργανα (μέσω του υπολογιστή) ή και αληθινά μουσικά όργανα / φωνή!

 

ii) Κινούμενα σχέδια - Γράψε και ηχογράφησε τη μουσική για το αγαπημένο σου καρτούν/ανιμέισον ακόμη και τους διαλόγους - σενάριο όπως εσύ θα ήθελες να είναι! (π.χ. Μίκυ Μάους, Μαδαγασκάρη, Λούνευ Τιούνς, Μπόμπ ο σφουγκαράκης, Σρέκ, Χ-Μεν, κλπ).

 

iii) Ταινία/Τρέιλερ - Γράψε και ηχογράφησε τη μουσική, τα ειδικά εφέ συγχρονισμένα με την εικόνα ακόμη και τους διαλόγους για την αγαπημένη σου ταινία/τρέιλερ - (π.χ. Μπάτμαν, Σπάιντερμαν, Χάρυ Πότερ, Πήτερ Πάν, Χόμπιτ κλπ.)

 

iv) Ραδιόφωνο - Δημιούργησε την δική σου ραδιοφωνική εκπομπή σε μορφή “pod-cast” - ξεκινώντας με το όνομα/σλόγκαν της εκπομπής, γράφοντας το μουσικό σήμα και την “μπάκ-γκράουντ” μουσική , τα ειδικά εφέ, μέχρι τα αστεία, θέματα συζήτησης, έως και τα δελτία καιρού! 

 

v) Τηλεοπτικές Διαφημίσεις - Γράψε και ηχογράφησε τη μουσική για την αγαπημένη σου διαφήμιση – ξεκινώντας από το μουσικό θέμα που θα πρέπει να προκαλεί  την προσοχή του τηλεθεατή άμεσα και να είναι συνδεδεμένο με το προϊόν που διαφημίζεται, μέχρι και τα ειδικά εφέ, και τα λόγια/ σενάριο!

 

 

Διδάσκει  ο  Χρήστος Παππάς