top of page

Σύγχρονα Όργανα

Ηλεκτρική Κιθάρα

 

Ηλεκτρική αποκαλείται η κιθάρα που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες για να μετατρέψει τον ηχητικό παλμό των ατσάλινων χορδών της σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί έπειτα να ενισχυθεί από ένα σύστημα ενισχυτή-ηχείου.

Το σήμα που προέρχεται από την κιθάρα μπορεί κάποιες φορές να διαφοροποιηθεί με εφέ όπως το βάθος ή να παραμορφωθεί. Ενώ οι περισσότεροι τύποι ηλεκτρικής κιθάρας φέρουν έξι χορδές, απαντώνται και επτάχορδες οι οποίες χρησιμοποιούνται από κάποιους μουσικούς της τζαζ και της μέταλ μουσικής, καθώς και δωδεκάχορδες (με έξι ζεύγη χορδών οι οποίες απέχουν διάστημα μιας οκτάβας τις οποίες συναντάμε κυρίως σε μουσικά είδη όπως η τζαζ η ποπ και το ροκ. 

Ηλεκτρικό Μπάσο

 

Το μπάσο είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με τα δάχτυλα ή τον αντίχειρα, με τεχνικές όπως slapping, popping, tapping και thumbing, ή με πένα. Το σχήμα του είναι παρόμοιο με αυτό της ηλεκτρικής κιθάρας, διαφέρει όμως στο μήκος του λαιμού και στην απόσταση των τάστων μεταξύ τους. Συνδέεται με ενισχυτή στις ζωντανές εμφανίσεις. Έχει τέσσερις χορδές συνήθως, αν και υπάρχουν και πεντάχορδα, εξάχορδα ή ακόμα και με μεγαλύτερο αριθμό χορδών μπάσα. Το μπάσο αντικατέστησε σταδιακά το κοντραμπάσο, έτσι σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής, ροκ, τζαζ, ποπ, χέβι μέταλ,κάντρι, μπλουζ ενώ έχει πάρει θέση και σε ορχήστρες. Συνήθως αποτελεί μέρος του ρυθμικού τμήματος ενός μουσικού συνόλου, ωστόσο σε ορισμένα είδη, κυρίως στη τζαζ, στη φανκ και στη χέβι μέταλ μουσική συμμετέχει και ως σολιστικό όργανο.  

Ντραμς

 

Τα ντραμς ή αλλιώς το ντραμ-σετ (drum-set), είναι ένα σύνολο από τύμπανα και πιατίνια που παράγουν ήχους όταν τα κτυπάμε με τις μπαγκέτες ή τις σκούπες και χρησιμοποιώντας τα πετάλια για τα πόδια που διαθέτουν. Τα ντραμς, σε ένα οργανικό σύνολο, παρέχουν τη βάση του ρυθμού, αλλά και τις απαραίτητες υποδιαιρέσεις του χρόνου, με στόχο τη δημιουργία των κυρίαρχων ρυθμικών χαρακτηριστικών για το κάθε μουσικό θέμα, ενώ παράλληλα, με την ποικιλία των ήχων τους στολίζουν τις μουσικές φράσεις. Είναι προφανές, ότι ουσιαστικά υποκαθιστούν, στη σύγχρονη μουσική, τα κρουστά που συναντάμε στις ορχήστρες κλασικής μουσικής. Υπέροχες εφαρμογές των ντραμς και με έντονη δυναμική παρουσία συναισθημάτων, βρίσκουμε στην τζαζ, στη λάτιν, στη ροκ, αλλά ακόμη και σε κάθε τοπική λαϊκή ή δημοτική μουσική .Πέρα από την άριστη γνώση των μουσικών χρονικών αξιών και του μετρικού τους συστήματος, η μελέτη των ντραμς μας οδηγεί και στην κατάκτηση ιδιαίτερα εντυπωσιακών τεχνικών σημαντικής δυσκολίας, που αφορούν τόσο στα χέρια και στα πόδια, αλλά και στην απόλυτα ανεξάρτητη μεταξύ τους χρήση. 

Πλήκτρα

 

Αν και γενικά στα Keyboards (πλήκτρα) περιλαμβάνονται όλα τα μουσικά όργανα που διαθέτουν πλήκτρα όπως π.χ. πιάνο, κλειδοκύμβαλο, όργανο, κ.λ.π.  εντούτοις με τον όρο αυτό αναφερόμαστε πλέον συνήθως στα ηλεκτρικά όργανα, αυτού του τύπο πού είναι κυρίως γνωστά ως Synthesizers (αναλογικά & ψηφιακά κυρίως).
Είναι προφανές ότι η ικανότητα χρήσης ενός τέτοιου μουσικού οργάνου απαιτεί εκτός  από την συνήθη μουσική παιδεία ενός μοντέρνου πιανίστα και επιπλέον γνώσεις σύνθεσης και κατάλληλης χρήσης των ήχων μέσω του αντίστοιχου οργάνου αλλά και σήμερα πλέον και αυξημένη γνώση θεμάτων Μουσικής Τεχνολογίας.

Ακουστική Κιθάρα

 

Η ακουστική κιθάρα παίζεται με πένα αλλά και αρκετές φορές με τα δάκτυλα. Αν και η 6χορδη κιθάρα εμφανίσθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα δεν είναι γνωστό ποτέ πήρε την σημερινή της μορφή. Τα ξύλα από τα οποία κατασκευάζεται παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στο παίξιμο, στον  ήχο όσο και στην αντοχή του οργάνου. Χρησιμοποιείται σε πολλά είδη μουσικής μπλούζ, τζαζ, ροκ, μέταλ , ποπ, κάντρι αλλά και  σε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Λέγεται ακουστική επειδή η παραγωγή ήχου γίνεται μόνο με ακουστικές μεθόδους σε αντίθεση με την ηλεκτρική κιθάρα. Η εξελίξη της ακουστικής κιθάρας είναι η ηλεκτροακουστική της οποίας ο ήχος ενισχύεται με ηλεκτρικά.

Μοντέρνο Τραγούδι

 

Ο όρος Μοντέρνο τραγούδι περιλαμβάνει όλα τα ήδη της σύγχρονης φωνητικής έκφρασης εκτός του κλασικού τραγουδιού. Βέβαια, η στήριξη της φωνής, ο μηχανισμός , η χρήση του σώματος σαν ηχείο, η χρήση του διαφράγματος και γενικότερα όλη η τεχνική παραγωγής του ήχου έχουν την ίδια βάση. Οι αισθητικές κατευθύνσεις είναι αυτές που είναι εντελώς διαφορετικές και έχουν να κάνουν με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί τραγουδιστικά μέσα από μουσικά είδη, εθνικές κουλτούρες και μείξη αυτών. Έτσι έχουν προκύψει η Pop – Rock κουλτούρα, Blues, Soul, Jazz ακόμη για την χώρα μας το Ελληνικό τραγούδι σε διάφορες εκδοχές.  

bottom of page