Εργαστήρι Διαχείρησης Άγχους Μουσικής Παράστασης
Συντονίζει η συμβουλος ψυχικής υγείας καθηγήτρια θεωρητικών και πιάνου Αιμιλία Σεληνίδου
Απευθύνεται σε ενήλικες ηλικίας 17+ επαγγελματίες μουσικής, στους εκτελεστές μουσικών οργάνων που βιώνουν έντονο άγχος κατά την διάρκεια μιας μουσικής παράστασης ή σπουδαστές κατά την διάρκεια εξετάσεων ή μουσικής παράστασης καθώς και καθηγητές μουσικής που επιθυμούν να γνωρίσουν κάποια εργαλεία έτσι ώστε να βοηθούν τους μαθητές τους να αποδίδουν καλύτερα μουσικά σε εξετάσεις κι εκδηλώσεις.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα αρκετά κοινό στη σημερινή εποχή. Γίνεται αντιληπτό συνήθως μέσα από μια αίσθηση δυσφορίας και έντασης, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει και την ψυχολογική αλλά και την σωματική μας κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, το άγχος αφορά και ερευνάται και από τον κλάδο της ψυχολογίας και από αυτόν της φυσιολογίας, καθώς έχει να κάνει με τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα συναισθήματα
Είναι ένα συναίσθημα που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους παρότι οι αφορμές και τα αίτια ποικίλουν ανά περίπτωση ξεχωριστά.
Συνήθως οι δεξιοτέχνες μουσικοί αποφεύγουν να μιλούν για στιγμές έντονου στρες επάνω στην σκηνή, αλλά οι περισσότεροι - ακόμη και εκείνοι με την φαινομενικά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση – βιώνουν έντονο άγχος μουσικής παράστασης. Ο πιανίστας Arthur Rubinstein κάποιες φορές φανταζόταν ότι το πιάνο που τον περιμένει πάνω στη σκηνή ήταν ένας καρχαρίας έτοιμος να τον καταβροχθίσει. “Στην διάρκεια όλης της μουσικής καριέρας μου, η ανησυχία και το άγχος σκηνής δεν με εγκατέλειψαν ποτέ πριν μία μουσική εκτέλεση. Και σε κάθε μία από τις χιλιάδες συναυλίες, τις οποίες έχω δώσει, ένιωθα τόσο άγχος σαν να ήταν η πρώτη φορά.” Με αυτήν την φράση περιγράφει ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς τους 20ου αιώνα, ο Ισπανός τσελίστας και μαέστρος Pablo Casals, την σχέση του με το συναίσθημα του Άγχους Μουσικής Παράστασης.
Δομή Εργαστηρίου όπως θα εξελίσσεται κατά την διάρκεια του.
-
Αρχικά τα μέλη της ομάδας θα μοιραστούν την εμπειρία τους με τα υπόλοιπα μέλη που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
-
Στην συνέχεια το κάθε μέλος θα εντοπίσει με την βοήθεια της συντονίστριας και των άλλων μελών τις ατομικές πηγές του άγχους του
-
Εκπαιδεύεται να χειρίζεται ειδικά “εργαλεία” αντιμετώπισης του άγχους
-
Συζήτηση με καλεσμένους εν ενεργεία καταξιωμένους μουσικούς για το πως κατάφεραν οι ίδιοι να διαχειριστούν το στρες
-
Κλείσιμο προγράμματος με ανοιχτή παράσταση για το κοινό.
Η ομάδα του εργαστηρίου θα είναι έως δέκα (10) ατόμων
Οι Συναντήσεις που θα γίνονται θα είναι ένα 2ωρο ανά δεκαπέντε ημέρες κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα. (η ακριβείς ημερομηνίες θα δοθούν στην πρώτη συνάντηση)